Zoekresultaat

Hoe werkt het?

WaarOverheid is een webtoepassing die gebruik maakt van de raadsinformatie die beschikbaar is gesteld als open data via het project Open Raadsinformatie. Alleen gemeenten die hun raadsinformatie zodoende als open data beschikbaar stellen via de Open Raadsinformatie API zitten daardoor in WaarOverheid.

WaarOverheid werkt door middel van slimme algoritmes (een combinatie van textmining en information retrieval) om raadsinformatie te scannen en daarna automatisch te koppelen aan wijk, buurt en straatnamen en zodoende op de kaart te plaatsen.

Kaartoverzicht

Kaartoverzicht

In de app is er altijd een gebied geselecteerd. De eerste selectie wordt gemaakt door een gemeente uit de lijst te kiezen of door de huidige locatie te gebruiken. Vervolgens kunnen er specifiekere gebieden geselecteerd worden en kan er ook naar aangrenzende gebieden genavigeerd worden. Hierbij is vrije navigatie door de kaart, bijvoorbeeld door te slepen, niet mogelijk.

Als het geselecteerde gebied een gemeente of wijk is, wordt er een overzicht getoond van de hierinliggende wijken of buurten. Van ieder gebied binnen het geselecteerde is te zien hoeveel zoekresultaten er relevant zijn voor dat gebied. Deze tellingen worden aangepast wanneer de resultaten gefilterd worden.

Filters

Filters en Zoekresultaten

Aanvankelijk worden tellingen van zoekresultaten ongefilterd op de kaart getoond. Er kan vervolgens in het filtermenu gezocht worden naar trefwoorden en woordcombinaties. Daarnaast kan gefilterd worden op de publicatiedatum en het soort document.

Na het selecteren van een gemeente, wijk of buurt kan de lijst met zoekresultaten geraadpleegd worden. Na het klikken op een zoekresultaat is meer informatie te zien, zoals de brondocumenten en de zinnen daaruit die relevant zijn voor het huidige overzicht. Daardoor is het meteen duidelijk waarom precies die documenten relevant zijn.

Meldingen

Blijf op de hoogte

Naast het zoeken in het huidige aanbod van documenten is het ook mogelijk om op de hoogte gesteld te worden van nieuwe documenten. Dit is handig wanneer u het snel wilt weten wanneer uw buurt door de gemeenteraad besproken wordt, of bijvoorbeeld omdat uw gemeente nog niet beschikbaar is in WaarOverheid.

Klik, om dit te doen, op de knop "meldingen" en laat daar uw email adres achter. Wij slaan dan uw email adres op en sturen u een bericht wanneer er nieuwe documenten beschikbaar zijn. Let goed op dat de gewenste filters ingesteld zijn wanneer u de melding instelt, want deze filters zijn van toepassing op de meldingen die u ontvangt.

Universiteit van Amsterdam

Open Data, Open Source

WaarOverheid gebruikt nog enkele open databronnen naast Open Raadsinformatie. Deze data is afkomstig van OpenStreetMap, het CBS en Kadaster en DBpedia.

Alle broncode is onder open source licenties beschikbaar. De frontend is beschikbaar onder de MIT License en de aangepaste Open Raadsinformatie API is beschikbaar onder de GNU LGPLv3. De software die verantwoordelijk is voor de locatieherkenning komt voort uit een onderzoeksproject bij de Universiteit van Amsterdam. Deze software, LocLinkVis, is onder de GNU AGPLv3 te gebruiken. Zie voor meer informatie over LocLinkVis het hierover gepubliceerde artikel.